joi, 2 octombrie 2008

Criza financiară, un preambul al sfârşitului?


“Ladies and gentlemen, the party’s over!” Adică, „Doamnelor şi Domnilor, petrecerea s-a terminat!” atât a avut de spus o femeie din guvernul american cu privire la criza financiară care se acutizează din oră în oră.
Am urmărit cu interes atât ştirile internaţionale cât şi cele creştine cu privire la cea mai mare criză economică de până acum. Cred că noi creştinii trebuie să avem un punct de vedere cu privire la accelerarea acestei grave situaţii şi că trebuie să îi învăţăm pe oameni ce trebuie să facă în cazul în care criza atinge şi România. Pat Robertson, fondatorul CBN, spunea ieri că această criză este de fapt lupta lui Dumnezeu împotriva dumnezeilor străini pe care lumea îi venerează. Cred că are dreptate. Materialismul secolului nostru a atins apogeul: Totul se învârte în jurul banului, unii fac tot felul de compromisuri pentru a pune mâna pe bani, alţii îşi vând sufletele pentru a avea cât mai mulţi. „In God we trust”, binecunoscutul text de pe bancnota dolarului care înseamnă „Ne încredem în Dumnezeu” , pare a spune acum că „God”, dumnezeul, este de fapt banul. Cum putem afla cât de materialişti suntem? Să ni se ia banii! Atunci vedem care este nivelul încrederii noastre în Dumnezeu.
Banul în sine nu este rău, el este util, însă Biblia spune: „Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat dupa ea, au rătăcit dela credinţă.” Îmi amintesc când, cu câţiva ani în urmă, o persoană de peste ocean îmi spunea: Aici totul se rezumă la bani!
Valul materialismului a lovit şi biserica din România. Tinerii caută oportunităţi să plece la muncă în străinătate iar valoarea unei persoane este cântărită în funcţie de bani şi posesiuni. Rezultatul materialismului se vede: multe biserici au rămas fără tineri, viaţa spirituală a mers în descreştere iar „datul din coate pentru bani” a devenit o practică uzuală pentru foarte mulţi creştini. Nu vreau să spun aici că este păcat să te îngrijeşti de familia ta, însă, fă lucrul acesta fără să-ţi afecteze relaţia cu Dumnezeu. Domnul Isus a dat reţeta succesului spiritual, „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu si neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” Câţi mai credem în acest Cuvânt? Câţi mai credem că Dumnezeu nu are mâna prea scurtă să ne binecuvinteze şi în această ţară? Câţi îşi amintesc că Dumnezeu este gelos şi urăşte orice formă de idolatrie? Apostulul Pavel le spunea colosenilor, „De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pamânt necurăţia, patima, pofta rea, si lăcomia, care este o închinare la idoli.”
Cum ne putem proteja de o criză financiară? Haideţi să ne întoarcem la Dumnezeu din toată inima. Să-L lăsăm să ne curăţească de orice fel de materialism. Să ne amintim că suntem trecători şi că această criză este un semn al venirii Domnului. „Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; şi, pe alocurea, vor fi cutremure de pamânt, foamete si ciumi.” Să credem că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celorce sunt chemaţi după planul Său.”
Satan va căuta să înşele pe mulţi, de aceeea este o urgenţă să ne apropiem de Dumnezeu pentru a fi protejaţi de „lepădarea de credinţă” care va afecta pământul în zilele din urmă: „Rascumparati vremea, caci zilele sînt rele.”
Să ne ne amintim modul în care Esau şi-a vândut dreptul de întâi născut pentru o banală ciorbă de linte şi să ne ferim astfel de orice comprimis pentru a nu ne pierde binecuvântarea şi mântuirea. El vrea să fim în clocot şi să ne întoarcem la dragostea dintâi iubindu-L din toată inima noastră.
Să ne ferim de orice împrumut la bancă deoarce pe timp de criză băncile, pentru a se salva de la faliment, măresc ratele dobânzilor. Să cheltuim banii cu înţelepciune, ferindu-ne de orice formă de risipă însă să fim mai generoşi cu lucrarea lui Dumnezeu. Să nu permitem zgârceniei să ne conducă! Să ne dăm zeciuielile cu credincioşie ştiind că banca Cerului are cea mai bună dobândă, este cea mai sigură şi nu falimentează niciodată. Dumnezeu te poate folosi pentru a-ţi salva familia din criză aşa cum a făcut cu Iosif, care în timp de foamete globală a fost ridicat sălvându-şi poporul.
„Da, toţi cei ce nădăjduiesc în Tine nu vor fi daţi de ruşine: ci de ruşine vor fi daţi cei ce Te părăsesc fără temei.” Psalmul 25:3

Niciun comentariu: