miercuri, 29 octombrie 2008

Libertate financiară în timp de criză


Cred că in general lumea a cam priceput cum stă treaba cu finanţele. Adică, nu mai e vorba doar de un zvon sau de cine ştie ce încercare de manipulare a unora, ci este capătul de linie al unui sistem financiar global bazat pe împrumut şi speculaţie. Cifre umflate cu pompa, credite riscante, lăcomia în execes şi tendinţa materialistă ascendentă au rezultat în ceea ce vedem şi auzim zinic: Criza financiară globală. Privind ştirile zilnice am impresia că trăim un vis din care aşteptăm să ne trezim dimineaţă bucurându-ne că am scăpat de un coşmar. Dar, nu este un coşmar de noapte! Este coşmarul realităţii pe care o trăim. Impresia mea este că omenirea nu mai realizează pericolul, probabil influenţată de televiziune nu mai poate face diferenţa dintre realitate şi ficţiune. Şi aşa continuă în nepăsare.
Deşi am numai 32 de ani(mulţi înainte! :) )am văzut atâtea: sărăcia şi absurditatea comunismului, revoluţia, lunga tranziţie din care nu sunt încă sigur că am ieşit, tânjirea de a fi în Nato, dezamăgirea de fi în el, dorinţa de a fi în Uniunea Europeană şi desigur, dezamăgirea de a fi parte din ea, promisiunea capitalismului şi iată, eşecul lamentabil al acestuia. Timpul se precipită..Nu-i aşa? Parcă Dumnezeu a permis în aceşti ani ca istoria să se desfăşoare mai repede. Mult prea repede!
Nu am scris articolul acesta în ideea de a însămânţa frică sau negativism, ci doresc trezirea creştinilor la realitate. Aceasta ar trebui să ne pună pe genunchi, să ne determine să căutăm călăuzire şi răspuns de la Creator.
Domnul Isus a spus, „Veţi auzi de războaie si veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârsitul tot nu va fi atunci.” Jocul de şah al stupidului Război Rece care însemna strategie de înarmare şi mişcări de intimidare bazate pe arme s-a schimbat într-un război economic cu mize mari de ordin energetic. Aşadar, auzim despre războaie şi veşti de războaie economice aproape zilnic.
Însă lupta creştinului este una spirituală în care foloseşte arme spirituale. Efeseni capitolul 6 din Biblie ne arată cum trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău: Activarea Armurii lui Dumnezeu şi folosirea ei. Duşmanul nu este omul, ci duhurile din locurile cereşti.
Proverbele şi învăţăturile Biblice sunt mai contemporane ca oricând. Înţelepciunea izvorâtă din Dumnezeu ne oferă soluţii, promisiuni şi nădejde pentru perioadele de criză. Un expert în finanţe spunea, „Soluţia pe care o dau tuturor celor ce mă întreabă despre criză este: cheltuiţi mai puţin şi menţineţi lichidităţile.” Biblia a spus aceasta cu mii ani în urmă „Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinta celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte.” Pv.21: 20 Libertatea financiară vine atunci când faci ceea ce Dumnezeu vrea să faci, nu ceea ce vrei tu să faci. Este uşor să începi să cheltuieşti nebuneşte, însă cu timpul, devine greu şi sfârşeşte în sclavie. Este greu să cheltuieşti înţelept, dar cu timpul, devine uşor şi te conduce la libertate financiară. Calea de la a cheltui nebuneşte la a cheltui înţelept trece pe la cruce.
- Libertatea financiară nu cere să ai mare avere. Dimpotrivă, cere o mânuire potrivită a oricăror bunuri şi fonduri pe care le ai în posesie. Aceasta este credincioşia financiară. De aceea am hotărât, pentru aceia dintre voi care doriţi să deviniţi mai înţelepţi cu privire la finanţe, să pun pe blogul meu un curs estraordinar cu tema: Libertate Finaciară. Cred că aceste vremuri ne obligă la mai multă cunoaştere a principiilor Biblice cu privire la bani, principii pe care în mod cu totul paradoxal le folosesc unele instituţii financiare ca secrete, fără a avea habar că ele îşi au originea în Biblie. Nu degeaba evreii au un cuvânt greu atunci când este vorba de finanţe.
Închei expunerea gândurilor mele cu următorul adevăr: numai prin conştintizarea faptul că Dumnezeu este Sursa tuturor resurselor, că tot ce avem este al Lui iar noi suntem doar nişte administratori, vom putea folosi cum trebuie ceea ce ni s-a încredinţat iar în momente de criză vom putea învăţa şi pe alţii cum să trăiască. „Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios si în cele mari; si cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept si în cele mari.” Luca 16:10

Niciun comentariu: