marți, 24 martie 2009

Curaj motivat de laşitate


Cei mai mulţi tineri creştini se confruntă cu presiunea anturajului în care aceştia îşi petrec timpul. Din dorinţa de a nu fi respinşi, neacceptaţi de grup sau chiar batjocoriţi ei vor să pară „cool”, puternici şi chiar curajoşi. Atitudinea lor este în general una de negare a ceea ce sunt pentru a nu fi catalogaţi pocăiţi sau fanatici. Îmi amintesc că în timpul liceului am fost surprins să văd că un tânăr creştin pe care îl cunoşteam de la biserică era bufonul clasei, campion în „mişto”, sarcasm şi altele asemănătoare. Dacă nu l-aş fi cunoscut bine, aş fi crezut doar că seamănă foarte mult cu tânărul de la biserică. În rest, nu aveam nici un alt indiciu vizibil că este creştin. Nu îl condamn de loc, aşa cum nu l-am condamnat nici atunci. Simţeam milă. Poate că se săturase de batjocură şi a construit un paravan de apărare ca să nu mai fie vulnerabil. Poate da, poate nu. Pentru un creştin sănătos astfel de derapări aduc ruşine mai târziu. Gândul că ţi-a fost ruşine să recunoşti că eşti un creştin autentic, că ai făcut compromis doar pentru a nu plăti preţul, este groaznic. Petru, ucenicul cel ambiţios al Domnului, după ce afirmase că este gata să plătească orice preţ în semn de loialitate pentru El, l-a negat pe Domnul de trei ori. Mai târziu Domnul Isus îi dă şansa să repare păcatul întrebându-l de trei ori dacă îl iubeşte. Petru se lepădase de trei ori de Domnul iar acum are şansa să-i spună Domnului, de trei ori, că îl iubeşte.
Iată ce a spus Charles Spurgeon: „Nu-mi pot imagina un bărbat adevărat spunând, „Îl iubesc pe Cristos, dar nu vreau ca alţii să ştie că-L iubesc, ca să râdă de mine. Asta-i laşitate...Dacă cineva ţi-ar spune-o te-ai înroşi la faţă; şi poate că nu eşti laş cu privire la alt subiect. Dar ce ruşinos este să fii curajos în alte lucruri şi să fii laş cu privire la Isus Cristos. Curajos pentru lume şi laş pentru Cristos...” Este timpul să fim curajoşi pentru Domnul, să nu ne mai ruşinăm de El şi să reprezentăm interesele Sale oriunde mergem.
Greşelile le putem repara aşa cum a făcut şi Petru. Să fim sare şi lumină, chiar dacă aceasta implică un preţ de plătit. Nu vom regreta.

Niciun comentariu: