luni, 16 februarie 2009

Integritate şi ambiţie


Mi se semnalează în ultima perioadă o accelerare a lipsei de integritate. Moda şi valorile lumii parcă scot din peisaj importanţa unei vieţi trăite în integritate. Ambiţia devine duşmanul de moarte al integrităţii. Dorinţa de a face şi de a realiza ceva cu orice preţ cât mai repede şi în văzul tuturor face ca integritatea, acest ingredient de care avem atât de mult nevoie în România, să pară ceva învechit şi care împiedică „procesul personal” de dezvoltare.
A nu se înţelege că ambiţia exclude integritatea şi vice versa. Problema apare atunci când ambiţia devine de necontrolat dorind ca lucrul acela să se facă urgent, chiar cu riscul unui compromis.
Biblia ne arată că o lucrare trainică se realizează clădind lucrurile puţin câte puţin, cu persisenţă, cu răbdare şi integritate. Dar cine mai are răbdare să clădească ceva într-un timp mai îndelungat? Se visează la reţete secrete care fac ceva spectaculos în foarte scurt timp, la idei de afaceri care să aducă bogăţie peste noapte şi la acumularea de bunuri cu banii băncii cât mai rapid.
„Bogăţia câştigată fără truda scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte.” Proverbe 13: 11
Meditam dimineaţă la binecunoscutele cuvinte ale Domnului Isus din Matei 6:33 „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.”
Este un mare secret dezvăluit de Domnul Isus. Este calea ce te salvează de compromisul pe care unii sunt gata să-l facă pentru a face faţă crizelor de orice fel. Soluţia pentru orice nevoie este căutarea lui Dumnezeu. Acest paradox pentru raţiunea umană este încercat, verificat şi confirmat de miloanele de creştini care au căutat pe Dumnezeu cu prioritate şi în acelaşi timp nevoile şi crizele lor au fost rezolvate de El. Aceştia n-au făcut compromis şi au ieşit din criză cu integritate. Aşadar, fii ambiţios şi păstrază-ţi integritatea.
„Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţi.” Proverbe 14: 27

3 comentarii:

shoricel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
shoricel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
shoricel spunea...

Proverbe 20:21 "O moştenire repede câştigată de la început, nu va fi binecuvântată la sfârşit."

Eu cred ca cea mai buna intelepciune de a adminstra niste venituri sau o avere este de a ajunge treptat acolo. Pentru ca mass media si agentii economici se folosesc de reclamele cu mesaje (ambalaj) extreme sau exagerate (si continut "veninos") pentru a aduce ceva nou/senzational ca sa atraga, lumea s-a obisnuit cu ideea si a devenit un principiu neconstientizat de oameni sau ignorat atunci cand ii este simtita prezenta (spre exemplu prin lipsa intelepciunii de a lua o decizie sau investirea gresita a unei sume atunci cand vine pe neasteptate). A fost implantat in societate si in modul oamenilor de gandire intr-un mod oarecum abuziv, in aproximativ 15 ani de zile (in Romania) din cate am observat eu, prin inmultirea si predominarea unor astfel de metode de promovare. Iar scuza este ca "toti fac asa", si ca "te lovesti de astfel de oameni atat de des incat nu mai poti contrui ceva corect, fara compromisuri".

Imi vine in minte o paralela pentru imbogatirea rapida si retetele minune: e ca si cum ai creste pana la 5 ani sa zicem, si apoi te-ai trezi peste noapte de 20 de ani. Ar fi foarte ametitor, cel putin pentru ochi. Inaltimea creste de 2 ori, poate si mai mult, si creierul nu este obisnuit cu noile conditii. Acelasi efect ametitor cred eu ca il are si imbogatirea rapida. Si atrage dupa sine dereglarea simtului valorii banilor precum dereglarea simtului inaltimii, lipsa intelepciunii in investirea lor.

Pe de alta parte, construirea unei afaceri/averi cu pasi mici dar siguri atrage dupa sine satisfactia muncii depuse si aprecierea corecta a muncii personale si a celor din jur (parteneri, angajati etc).