luni, 29 martie 2010

Săptămâna Mare

Această săptămână este specială, obligă la respect, comemorare şi sensibilitate deoarece suferinţele Domnului Isus, de care ne amintim mai mult ca altădată, au fost intense, inumane şi mai mult decât orice, cu scop- mântuirea noastră.
Filmul „The Passion” al lui Mel Gibson a adus o nouă înţelegere asupra cruntelor suferinţe îndurate de Domnul în drumul spre cruce. Această sensibilizare a lumii contemporane aduse de Gibson prin imaginile şoc şi greu de urmărit din Patimile, este binevinită ţinând cont de obişnuinţa umană care tinde să uite intensitatea suferinţelor Domnului.
Vă invit să meditaţi la Patimile lui Cristos cu respect şi consideraţie urmărind filmuleţul de mai jos, un colaj de imagini din The Passion, pe fondul extraordinarei piese muzicale „Isaia 53” interpretate de grupul „Fă o diferenţă”

sâmbătă, 20 martie 2010

Grădina Ghetsimani


Ne apropiem cu repeziciune de sărbătoarea Învierii Domnului. Învierea lui Cristos este motiv de mare bucurie pentru oamenire, aducând perspective noi cu privire la viaţă, moarte şi veşnicie. Bucuria ei parcă ne face să uităm grelele încercări, patimi şi suferinţe prin care Domnul a trecut pe drumul crucii. Totul a început în Ghetsimani.
Grădina Ghetsimani era un loc iubit de Domnul în care obişnuia să se roage. Un loc verde cu mulţi măslini. Ghetsimani vine din ebraicul „gat-smanim” care înseamnă presă de stors ulei. Grădina este poziţionată în Ierusalim, la poalele Dealului Măslinilor, la est de pârâul Kidron. După sărbătoarea paştelui evreiesc, timp în care a instituit Cina Domnului, Isus merge în grădina Ghetsimani împreună cu 3 ucenici: Petru Ioan şi Iacov. Aici încep patimile Domnului. Dacă în filmele creştine şi în picturile legate de patimi se doreşte exprimare suferinţei fizice îndurate de Domnul, în Ghetsimani înţelegem chinul sufletesc şi psihic prin care Domnul a trecut. Drumul Crucii trece prin grădina „presei de ulei”. De ce este important acest eveniment petrecut acolo?
În Evanghelii observăm două mari lupte spirituale duse de Domnul: în pustie în timpul postului de 40 de zile, timp în care Satan l-a ispitit să păcătuiască şi în Ghetsimani unde diavolul a încercat să determine pe Domnul să renunţe la planul de mântuire. Aici îl vedem pe Domnul luptând în umanitatea Lui, îl vedem înspăimântat şi cu sufletul chinuit de o „întristare de moarte”. Ştia că îl aşteaptă chinul şi moartea cruntă şi mai ales cunoştea faptul că va lua asupra sfintei Lui persoane povara păcatelor întregii omeniri. El, Cel sfânt de trei ori, curat şi imaculat, urma să ia toate blestemele şi mizeriile omenirii din toată istoria pe umerii Săi. Grea povară, mai ales că urma ca pentru prima dată în istorie, iubitul Său Tată, să-şi întoarcă faţa de la El. Cum putea privi un Dumnezeu Sfânt şi care-şi găseşte plăcerea în neprihănire la Fiul Său pe umerii căruia atârna toate răzvrătirile, curviile, idolatriile şi crimele lumii? Acest lucru îl înspăimânta pe Domnul cel mai tare! Şi totuşi El, de dragul tău şi al meu, alege să plătească preţul suprem.
De aceea Ghetsimani este un loc special. O scenă privită de întreg universul. Este locul în care Cristos preia povara păcatelor lumii pe umerii Săi. Este locul în care a „călcat pe capul şarpelui!!”.

luni, 8 martie 2010

Soţiei mele

Proverbe 18:22 „Cine gaseste o nevasta buna, gaseste fericirea; este un har pe care-l capata de la Domnul.” Câte dreptate are Biblia, iar eu sunt in om fericit! Dacă n-aş fi, n-aş mai povesti. Cine mai găteşte, împachetează şi pune totul într-un echilibru perfect şi la locul lui?
Foarte multe adevăruri din cartea Proverbelor capitolul 31 sunt valabile în familia mea:
„Casa si averea le mostenim dela parinti, dar o nevasta priceputa este un dar dela Domnul.”
„Inima barbatului se încrede în ea, si nu duce lipsa de venituri.”
„Ea îi face bine, si nu rau, în toate zilele vietii sale.”
„Ea se scoala cînd este înca noapte, si da hrana casei sale...”
„Barbatul ei este bine vazut la porti, cînd sade cu batrînii tarii.” 
„Ea este îmbracata cu tarie si slava, si rîde de ziua de mîne.”
„Ea deschide gura cu întelepciune, si învataturi placute îi sînt pe limba.”
„Ea vegheaza asupra celor ce se petrec în casa ei, si nu manînca pâinea lenevirii.”
„Fiii ei se scoala, si o numesc fericita; barbatul ei se scoala, si-i aduce laude zicînd: ,Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le întreci pe toate.”

Sunt uimit cum poate jongla cu responsabilităţi precum serviciu, facultate la zi, familie şi lucrarea bisericii. Şi pe toate le face cu excelenţă!! Pe deasupra este o soţie extraordinară şi cum să nu-i dedic un articol pe blog de 8 Martie? Imposibil.

joi, 4 martie 2010

Lumea se cutremură


"Căci se deschid stăvilarele de sus, şi se clatină temeliile pământului!Pamântul se rupe, pământul se sfarîmă, pământul se crapă,pământul se clatină ca un om beat, tremură ca o colibă; păcatul lui îl apasă, cade, şi nu se mai ridică." Isaia 24: 19-20
Suntem abia in luna Martie şi deja 2010 are la activ trei mari cutremure: Haiti(12 Ianuarie, 7 grade pe scare Richter), Chile (27 Februarie, 8,8 grade) şi Taiwan (4 Martie, 6,4 grade). Astăzi, când se împlinesc 33 de ani de la devastatorul cutremur din 4 Martie 1977, se vorbeşte foarte mult despre cutremure. În Statele Unite se tot discută despre cercul de foc din jurul Pacificului care continuă să facă ravagii şi cu toţii se aşteaptă la ce-i mai rău. Seismologii români apreciau încă din 2007 faptul că România va fi din nou lovită de un cutremur devastator. Slavă Domnului că nu ne-a lovit şi sperăm să ne ocolească dezastrul. Însă nu ne putem „culca pe o ureche”.
Domnul Isus le-a spus ucenicilor:
„Credeţi voi``, le-a răspuns Isus, ,,că aceşti Galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi Galileeni, pentrucă au paţit astfel? Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi, peste care a căzut turnul din Siloam, si i-a omorît, credeti ca au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi oameni, care locuiau în Ierusalim? Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.” Luca 13: 2-5
Cel mai uşor este să credem că noi suntem mai buni decât alţii şi că de aceea nu ni se întâmplă astfel de catastrofe, însă Biblia ne arată că toţi suntem păcătoşi şi că trebuie să ne întoarcem cu pocăinţă la Domnul. România trebuie să-şi recunoască păcatul şi să ceară ca sângele mântuitor al Domnului s-o curăţească de toate mizeriile: Avorturi, curvie, blestem, divorţ, vrăjitorie, răzvrătire, zgârcenie, etc. Pasul acesta trebuie să-l facă mai întâi Biserica.Pe de altă parte creştinii recunosc semnele vremurilor prezise cu peste două mii de ani în urmă de Mântuitorul:
„Isus le-a zis: ,,Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva. Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: ,Eu sunt Hristosul!` Şi vor înşela pe mulţi. Veţi auzi de războaie şi veşti de razboaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfîrşitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărătie împotriva altei împaratii; şi, pe alocurea, vor fi cutremure de pamânt, foamete si ciumi. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor. Atunci vă vor da să fiţi chinuiţi, şi vă vor omorî; şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru Numele Meu. Atunci mulţi vor cădea, se vor vinde unii pe alţii, şi se vor urî unii pe alţii. Se vor scula multi prooroci mincinoşi, şi vor înşela pe mulţi. Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci. Dar cine va rabda pâna la sfârşit, va fi mântuit. Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfîrşitul.” Matei 24: 4-14
Aşadar, nu trebuie să ne temem, ci să ne pregătim. Să ne întoarcem cu pocăinţă la Domnul, să spunem şi altora despre Vestea Bună şi să cerem în rugăciune ca Domnul să ne protejeze naţiunea de dezastru. Să facem aşa cum spune Biblia:
„Dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate dela căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara.” 2 Cronici 7: 14

miercuri, 3 martie 2010

Pedepsit pentru că a venit cu Biblia la şcoală

Poţi vorbi la şcoală despre sex şi droguri, însă dacă vorbeşti despre credinţa ta în Dumnezeu poţi fi trimis direct la director pentru a fi pedepsit.
Un adolescent american a fost pedepsit din cauza faptului că a venit cu Biblia la şcoală şi a vorbit despre Dumnezeu. Tânărul Nathan spune că i s-a întâmplat ceva nedrept, el a vorbit în clasă despre credinţa lui creştină, în timp ce alţi colegi au vorbit despre droguri şi sex. Cel pedespit, în mod paradoxal a fost Nathan. Pastorul de tineret din biserica lui Nathan i-a sfătuit pe tineri să-şi ia Biblia cu ei oriunde merg. Nathan s-a conformat, şi-a luat Biblia la şcoală şi, mai mult decât atât, a vorbit altora despre Dumnezeu.
Din nefericire cei mai mulţi tineri creştini de astăzi „se pierd” în peisajul şcolii fără a fi remarcaţi ne nimeni ca fiind creştini. Aceştia ar trebui să înveţe de la Nathan curajul de a fi o lumină oriunde, chiar dacă aceasta implică un preţ de plătit.