sâmbătă, 20 martie 2010

Grădina Ghetsimani


Ne apropiem cu repeziciune de sărbătoarea Învierii Domnului. Învierea lui Cristos este motiv de mare bucurie pentru oamenire, aducând perspective noi cu privire la viaţă, moarte şi veşnicie. Bucuria ei parcă ne face să uităm grelele încercări, patimi şi suferinţe prin care Domnul a trecut pe drumul crucii. Totul a început în Ghetsimani.
Grădina Ghetsimani era un loc iubit de Domnul în care obişnuia să se roage. Un loc verde cu mulţi măslini. Ghetsimani vine din ebraicul „gat-smanim” care înseamnă presă de stors ulei. Grădina este poziţionată în Ierusalim, la poalele Dealului Măslinilor, la est de pârâul Kidron. După sărbătoarea paştelui evreiesc, timp în care a instituit Cina Domnului, Isus merge în grădina Ghetsimani împreună cu 3 ucenici: Petru Ioan şi Iacov. Aici încep patimile Domnului. Dacă în filmele creştine şi în picturile legate de patimi se doreşte exprimare suferinţei fizice îndurate de Domnul, în Ghetsimani înţelegem chinul sufletesc şi psihic prin care Domnul a trecut. Drumul Crucii trece prin grădina „presei de ulei”. De ce este important acest eveniment petrecut acolo?
În Evanghelii observăm două mari lupte spirituale duse de Domnul: în pustie în timpul postului de 40 de zile, timp în care Satan l-a ispitit să păcătuiască şi în Ghetsimani unde diavolul a încercat să determine pe Domnul să renunţe la planul de mântuire. Aici îl vedem pe Domnul luptând în umanitatea Lui, îl vedem înspăimântat şi cu sufletul chinuit de o „întristare de moarte”. Ştia că îl aşteaptă chinul şi moartea cruntă şi mai ales cunoştea faptul că va lua asupra sfintei Lui persoane povara păcatelor întregii omeniri. El, Cel sfânt de trei ori, curat şi imaculat, urma să ia toate blestemele şi mizeriile omenirii din toată istoria pe umerii Săi. Grea povară, mai ales că urma ca pentru prima dată în istorie, iubitul Său Tată, să-şi întoarcă faţa de la El. Cum putea privi un Dumnezeu Sfânt şi care-şi găseşte plăcerea în neprihănire la Fiul Său pe umerii căruia atârna toate răzvrătirile, curviile, idolatriile şi crimele lumii? Acest lucru îl înspăimânta pe Domnul cel mai tare! Şi totuşi El, de dragul tău şi al meu, alege să plătească preţul suprem.
De aceea Ghetsimani este un loc special. O scenă privită de întreg universul. Este locul în care Cristos preia povara păcatelor lumii pe umerii Săi. Este locul în care a „călcat pe capul şarpelui!!”.

Niciun comentariu: